İlk İnteraktif Taşkın Müzesi

Dünyada taşkın müzesi adı altında daha önce 3 adet müze hayata geçirilmiş olmakla birlikte, bu müzeler sadece birer taşkın olayına hitap eden anı müzeleridir.

Ülkemizde hayata geçirilen müze ise dünyadaki ilk İnteraktif Taşkın Müzesi olup taşkınla ilgili kısacası “herşeyi” ıslanarak öğreneceksiniz.

Taşkınlar, gerek bölgemizde, gerek ülkemizde, gerekse dünyada büyük can ve mal kayıpları meydana getiren afetlerin başında gelmektedir. Ekonomimize maliyeti milyon liralarla ifade edilen bu afetlerin sebeplerine bakıldığında ise “İnsan müdahalesi”  ilk sırada yer almaktadır. Taşkın Müzesi fikri de özellikle “Taşkına sebep olmamak” ve “Taşkın anında davranış” konularında kamuoyu bilincinin artırılması ilkesi ile doğmuştur. Fikrin projeye dönüştürülerek ortaya atılmasının akabinde, kamuoyundan büyük destek görmüş ve müzenin kurulma süreci böylelikle başlamıştır.
2019 yılında inşa süreci resmen başlayan ve 2020 yılında 600 m2 alana kurulan müzemizde aktivasyon alanlarının yanı sıra; tarihten günümüze taşkın olaylarının fotoğraf ve videoları ile gösterimi, taşkın tetikleyici heyelanlar, klasik ve yenilikçi taşkın ve rüsubat kontrol tipleri, interaktif nehir ve şehir taşkın maketleri, hidrolik modeller, sanal gerçeklik odası, Trabzon’un Of İlçesinde 1929 yılında yaşanan taşkın afetinin maketi, deneysel setler, taşkın erken uyarı sistemi, evinizin taşkın riski taşıyıp taşımadığını gösteren dijital harita, afet müdahale odası vb. pek çok bölüm bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra müzemizde özellikle bireysel ve toplumsal olarak taşkın anında nasıl davranılması gerektiği, taşkına sebebiyet vermemenin ilkeleri üzerine eğitici bölümleri ziyaret edeceksiniz. Siz değerli ziyaretçilerimize faydalı olacağını düşündüğümüz ayrıca ve kalıcı bir taşkın bilinci oluşturacak olan birçok objeyi de, yine bu müzede sergilemekteyiz. Müzenin yapımına katkı sunan tüm çalışma ekibime, emeklerinden ve gayretlerinden ötürü teşekkür ederim. Müze gezisi ile bilinçlenmiş bir birey olarak, taşkın zararlarının azaltılmasına katkı sunacağınızı umut ediyor, afetsiz günler diliyoruz.

Bu deneyimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.

Lüften Ziyaret Planı menüsünden bize ulaşınız. Toplu ziraretleriniz için Randevu almayı unutmayınız..!